Haberler

  • E-bülten listesine katıl

  • E-bülten listesine katıl
HABERLER
Bilgi teknolojileri kullanımı rekabetçi bir yapı oluşturmak için kaçınılmaz
“Birçok sektörde olduğu gibi Lojistik sektöründe de küresel rekabet ortamı, yeni dijital çözümlerle sektörün geleceğini belirliyor. Bilgi alışverişini hızlandıran ve kolaylaştıran mobil çözümler, iş süreçlerinin verimliliğini arttırıyor. Doğru ürünün, doğru yerde, doğru zamanda ve kabul edilebilir bir maliyetle müşterilere ulaştırılması olarak tanımlanan lojistik, bilişim teknolojilerinden en fazla yararlanan sektörler arasında yer alıyor” diyerek Nazar Trans Şirket Yetkilisi Sabire Yazıcı sözlerine başlıyor. Tüm taşıma modlarında, ihtiyaç haline gelen dijital sistemlerin sektörün depo yönetiminden liman operasyonlarına, araç takibinden mobil saha operasyonlarına uzanan pek çok farklı noktasında karşılarına çıktığını belirten Yazıcı, “Ayrıca Bilgi teknolojilerine sahip lojistik şirketleri, işletmelerin operasyon maliyetlerini düşürerek, nitelikli işletmecilikle standardize edilmiş süreç yapılarıyla müşteri memnuniyetini yükseltirken, daha rekabetçi bir yapı oluşturuyor” diyor.

“Sektöründeki Firmaların İş Yapış Şekillerini Değiştirdi”
“Dijitalleşme için artık sadece yeni teknolojilerden faydalanmak değil, yeni yollar ile sorunları tanımlamak ve çözmek, yeni deneyimler yaratmak ve iş performanslarını arttırmak, yorumunu yapabiliriz” diyen Sabire Yazıcı, teknolojinin ve dijitalleşmenin yardımıyla, lojistik sektöründeki firmaların işe bakışını ve iş yapış şekillerini değiştirdiğini, lojistik kavramını nakliyattan tedarik zinciri yönetimi boyutuna getirdiğini ifade ediyor. Sanayi 4,0 devriminden ve etkilerinden de bahseden Yazıcı, şunları söylüyor: “Geleceğin dünyasında, küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler, organizasyonu; üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar, Ar-Ge, satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zeka sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayacak internet nesneleri ve tüm bu akıllı sistemlerin hep birlikte uyumla çalışmasını sağlayacak becerilere sahip tasarımcı, yazılımcı ve uygulayıcı uzmanlardan oluşan bir ekip ile başarmak zorunda. Dördüncü sanayi devrimi olan bu kurgu, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terimdir. Bu devrim, üretim ortamında her bir verinin toplanmasına ve iyi bir şekilde izlenip analiz edilmesine olanak sağlayacağı için daha verimli ve akıllı iş modelleri ortaya çıkartmayı hedefliyor.”

“Endüstri 4.0 Lojistik Dönüşümü de Etkileyecek”
Yazıcı; üretimle lojistiğin birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizerek şunları söylüyor: “Hammadde temininden üretim proseslerine, proseslerden sevkiyata kadar endüstri 4.0’la yeniden şekillenen değer zincirleri doğal olarak lojistik dönüşümü de oldukça etkileyecektir. Örneğin, Endüstri 4.0 ile makinelerin internet üzerinden birbirleriyle iletişimde olmaları ‘tam zamanında’ lojistik hizmetlerinin çok daha verimli çalışabilmesi veya makine arızalarının önlenebilmesini sağlarken, üretimdeki atıl zamanın azaltılması ve sonuç olarak kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlanacak.” Yazıcı; yeni taşıtların, yeni yakıt ve enerji kaynaklarının altyapı ve yeni istihdam alanlarının başta ulaşım lojistiği olmak üzere her tür lojistiği etkileyeceğini vurgulayarak sözlerini noktalıyor.

2017-11-30
Bu Makaleyi paylaşmak ister misiniz?

Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bize Ulaşın